Lehti kirjoitus The Lion  lehdessä

Arne Ritari –säätiön avustuksella Leijonat perustivat kunniametsikön Suomen-pojille.
Lions Club Suonenjoki/Soittu teki esityksen Suomen Sotaveteraanien Viron yhdistykselle kunniametsikön perustamisesta Viron Suomen-pojille.

Me suomalaiset arvostamme itsenäistä isänmaatamme, Suomea. Kunnioituksemme itsenäisestä Suomesta kuuluu ensisijaisesti sotiemme veteraaneille, meidän isille ja äideille.  Kun Suomi taisteli itsenäisyyden säilyttämisestä 40-luvulla, saimme Virosta 3350 nuorta vapaaehtoista avuksi rintamalle. He tulivat miehitetystä maasta taistellakseen yhteistä silloista vihollistamme vastaan. Heistä kaatui kaksisataa Suomen rintamalla ja saman verran vielä Virossa. Meidän on vaikea edes kuvitella sitä uhrautuvaisuutta, mitä ystävämme, Suomen-pojat, tuolloin tekivät ja mitä he ja heidän läheiset ovat joutuneet sen jälkeen kokemaan, toteavat Soittu-klubilaiset esityksessään.

Soittu-klubilaiset perustivat kunniametsikön yhdessä Suomen poikien, paikallisten lionsien ja Luunjan kunnan edustajien kanssa Tarton lähelle, Pilkaan. Alueella on jo aikaisemmin pystytetyt muistoristi ja muistokivi. Kunniametsikköön istutettiin pallokuusia, pihlajia, koivuja, leppiä ja lehtikuusi. Tällä yhteisellä kunniametsiköllä halutaan muistuttaa tulevia sukupolvia maitamme yhdistävästä asiasta.

Teie füüsiline abi oli Soomele tähtis, kuid veel tähtsam oli minu meelest vaimne tugi – minna võitlema teise maa iseseivuse säilitamise eest. Arvan, et olles ise samas olukorras, meie ei suudaks seda. Oleme õnnelikud, et sõjas käinud isade järglastena saame koos teiega, Soome poisid, olla loomas seda mälestusparki. Meie lugupidamine ja austus teile on siirad.

Puud ja mets – tugi ja kaitse – nii mõneski mõttes. Kuusk kaitseb, kask ja tähed juhatavad teed koju, pihlakas on püha puu. Me istutasime täna noori puid – soovime, et neist kasvavad suured puud iseseisvas, vabas ja kiiresti arenevas Eestis – Teie isamaal.

Teidän fyysinen tuki oli tärkeä Suomelle, mutta vielä tärkeämpi mielestäni oli henkinen tuki – lähteä taistelemaan toisen maan itsenäisyyden säilyttämiseksi. Luulen, että vastaavassa tilanteessa, me emme pystyisi siihen. Olemme onnellisia siitä, että me sodan käyneitten isiemme jälkeläiset saamme olla perustamassa tätä kunniametsikköä - Teidän - meitä tukeneitten – Suomen-poikien- kanssa. Arvostuksemme ja kunnioituksemme on vilpitön. Puut ja metsä –tuki ja turva - monessa asiassa. Kuusi suojaa, koivu ja tähti osoittavat tien kotiin, pihlaja on pyhä puu. Me istutimme taimia, toivomme, että ne saavat kasvaa, varttua puuksi, itsenäisessä, vapaassa ja hyvin kehittyvässä Virossa – Teidän isänmaassanne.

Tilaisuudessa laulettiin yhteislauluna F. E. Sillanpään Marssilaulu Eine Karhusen johdolla.

Leo Tervo

LC Suonenjoki/Soittu

Soittu-klubin presidentti Juha Väätäinen luovutti avustukset ja klubin standaardin Suomen-poikien yhdistykselle ja standaardin LC Tartu/Tammi-klubille.

Reijo Kytölä
luovutti Suonenjoen kaupungin standaardin Luunjan kunnanjohtaja Aare Songille.